Údené CHIPOTLE granule  máte so zľavovým kódom lacnejšie o 30%. Nájsť ho môžete na našej  Facebook  stránke!


Jahodový chilli džem

Uverejnené : 2017-10-04 15:56:22
Kategória : Recepty

 Jednoduchý   10 fliaš   čas 90 minút   rozpočet 15€   Pálivosť 5/5   Ovocný


cesta logo

Nákupný košík


2 kg jahôd
1,5 kg kryštáľového cukru
šťava z jedného väčšieho citrónu
Naga Jolokia celé sušené, vločky aleb prášok podľa vlastnej odvahy
celé čierne korenie

Recept


 príprava  Umyté jahody, očistíme, vložíme do misy a zasypeme cukrom. Cukor vrstvíme postupne. Vždy jahody, cukor, jahody, cukor, jahody a cukor. Toto si pripravíme večer. Misu s jahodami dáme na chladnejšie miesto (nie do chladničky) a cez noc necháme zakryté odležať. Maximálne však 24 hodín, aby jahody nezačali kvasiť.

 príprava  Nasledujúci deň jahody s cukrom premiešame. Tie medzitým klesli, väčšia časť cukru sa roztopila a jahody pustili šťavu. Takto pripravené jahody dáme do väčšieho hrnca, pridáme chilli Naga Jolokia, ak pridávame len vločky alebo prášok, stačí len nasypať. Ak ste sa rozhodli pre celé sušené, je dobré ich predtým rehydratovať a to takým spôsobom, že papričky zalejete horúcou vodou a necháte chvílku odstáť. Následne tú vodu zlejete a papričky nakrájate na malé kúsky. Celú zmes pomalinky ohrievame. Ak chcete, môžete jahody rozpučiť, alebo rozmixovať.

 postup  Pridáme šťavu z väčšieho citróna, ktorá džem ochutí a zároveň konzervuje. Jahody zo začiatku varenia dosť penia, ale nič sa nedeje. Varením začne džem hustnúť a pena zmizne

 varenie  Keď už sa zdá, že má džem správnu hustotu, odoberieme za lyžičku a dáme na maličký tanierik, ktorý si vychladíme predtým v mrazničke. Džem ihneď vychladne a teda vidíme, aký je hustý. Ak treba, ešte ho povaríme. 

 finále  Potom už džem naberačkou preložíme do pohárov, uzatvoríme viečka a sterilizujeme asi 10 minút. Len toľko, aby chytili viečka. Zabalíme do deky viečkami nadol a necháme celkom vychladnúť.)




Páči sa Vám článok? Zdielajťe ho na