Paradajková polievka na indický spôsob s Naga mash

Uverejnené : 2018-02-22 11:38:44
Kategória : Recepty

cesta logo
Recept pripravila Dominika Kratochvílová

750-800g zrelých paradajok
1 stredne veľká biela cibuľa
1 stredne veľká červená cibuľa
5 PL masla
2 PL hladkej múky
2 tobolky kardamomu
6 ks klinčekov
1 PL Naga Bhut Jolokia mash

1 ČL mletej sladkej papriky
1 ČL koreniacej zmesi garam masala
štipku mletej kurkumy
štipka mletého štvorfarebného korenia
štipka soli
3PL trstinového cukru
hrsť čerstvých bazalkových listov

Postup


Všetky paradajky umyjete a nakrájajte na kúsky. Červenú aj bielu cibuľu si očistíte a nakrájajte na malé kocky. Semienka kardamomu si vylúpte zo škrupinky a rozdrvte spolu so šiestimi klinčekmi v mažiari. Čerstvé listy bazalky rozkrojte na polovicu.

V menšom hrnci nechajte rozpustiť 1 PL masla a minútku na ňom restujte nakrájané cibule spolu s rozdrveným kardamom a klinčekmi. Následne pridajte na kocky nakrájané paradajky, dobre premiešajte a podlejte 4dcl vody. Pridajte 2 PL Naga Bhut Jolokia mashu, 2 ČL mletej sladkej papriky, 1 ČL koreniacej zmesi garam masala, štipku mletej kurkumy, štipku mletého štvorfarebného korenia a jemne osoľte. Za občasného miešania varte cca 20 minút.

Kým sa varí polievka, pripravte si zásmažku zo 4 lyžíc masla a 2PL hladkej múky. Maslo nechajte rozpustiť a pridajte 2 PL hladkej múky. Na slabom ohni za stáleho miešania pražte tak dlho, až zásmažka prestane peniť a nebude mierne žltkastá. Zásmažku zrieďte postupným pridávaním studenej vody, kým nezískate jemnú kašičku bez hrudiek 

 Po 20 minútach odstavte z ohňa a ručným mixérom rozmixujte na jemný krém. Vráťte späť hrniec na oheň a za stáleho miešania zahustite pripravenou zásmažkou
 

Prajeme štipľavú dobrú chuť!

Recept


JE PÁLIVÝ
JE JEDNODUCHÝ
TRVÁ 45 MINÚT
JE NA 4 PORCIE


Naga Bhut Jolokia

mash 

naga

 Vysvetlivky:  1dcl - deciliter / 100ml, KL - kávová lyžička / ČL - čajová lyžicka /PL - polievková lyžica

Páči sa Vám článok? Zdielajťe ho na